Vieraskynä

Jaksanko innostua?

Kesä on joka vuosi uusi. Luonto herää ja muistuttaa ihmeestä. Se on lohdullista ja turvallista.

Monet asiat muuttuvat ja muutoksen tahti tuntuu vain kiihtyvän yhteiskunnan eri osa-alueilla. Ihminen on kuitenkin ennallaan ja kaipaamme usein samoja, tuttuja ja turvallisia asioita. Luontoa, läheisiä ihmissuhteita ja merkityksellistä oman näköistä rauhallista arkea. Näitä toivon myös itselleni.

Omassa elämässä olen jälleen uuden äärellä. Oma kehotietoisuus ja kasvu tällä tiellä on ollut pitkä matka. Kaikki alkoi avoimesta vertaistuesta. Siitä on jo kymmenen vuotta aikaa. Vieläkin sydämen kärjessä läikähtää, kun muistelen tuota iltaa. Vertaistuki ja erilaisten ihmisten aito kohtaaminen on merkittävä voimavara. Se korostuu erilaisissa elämäntilanteissa ja muutoksissa.

Tänä keväänä oma matkani jatkui kehotietoisuuteen perustuvassa Kotona kehossa – valmentajakoulutuksessa. Koulutusryhmä on viides laatuaan ja se perustuu monipuoliseen tutkimus- ja kokemustietoon. Kouluttajina toimivat oman alansa uudistajat eli Pirjo Salo ja Riitta Saarikko. Koulutuksen perustana on mm. Essential Motion, Rosen-kehoterapia ja Pesso Boyden System Psychomotor. Pirjo ja Riitta ovat kehittäneet yhteistä Kotona kehossa -työskentelyään vuodesta 2010 alkaen sekä järjestäneet Kotona kehossa -kansainvälisiä seminaareja, valmennuksia ja työpajoja. Kotona Kehossa – valmentajia Suomessa ei vielä ole montaa, mutta erilaisia kehollisia työmenetelmiä hyödynnetään yhä enemmän. Olen ilahtunut siitä, että tunnetaitokoulutus on jo peruskouluissamme osa opetusta ja arkea.

Keski-ikäisenä näkee jo varsin pitkälle sekä eteen että taakse. Uuden opettelu on edelleen sallittua ja toivottuakin. Itse opettelen ainakin itsemyötätuntoa, eikä ihan valmiiksi ole tarkoitus tulla koskaan.

Itsemyötätunnossa myötätunto kohdistetaan samalla tavalla itseen kuin se kohdistetaan muihin ihmisiin ja läheisiin. Itsemyötätuntoinen ihminen on ystävällinen itseään kohtaan. Hän välittää ja pitää huolta itsestään kuin hyvästä ystävästään. “Itseään voi kannustaa, lohduttaa ja rohkaista aktiivisesti sekä muistuttaa, että ihmisyyteen kuuluu keskeneräisyys.”

Tunne- ja kehotietoisuustaidot ovat arjen kansalaistaitoja.

Kehon viestejä voi opetella kuuntelemaan ja huomata, milloin on tarve aktivoitua, hengähtää tai hellittää. Hyvinvoinnista hyvän huolen pitäminen tarkoittaa minulle kehollisia harjoituksia omassa arjessa ja stressin säätelyä. Kyse on oikeastaan yksinkertaisista, hyvin pienistä asioista ja valinnoista.

Haluatko innostua uudesta tai pysähtyä?

Kehotietoisuuteen perustuvat työmenetelmät tukevat työhyvinvointia ja vahvistavat ammattiosaamistasi, jos työskentelet vuorovaikutteisilla aloilla (esim. terapeutit, liikunnan ammattilaiset, opettajat), toimit luovalla alalla tai käytät kehoasi ilmaisuun (esim. muusikot, taiteilijat).

Järjestämme  7.10. 2023 Tampereella avoimen Kotona kehossa -työpajan. Lisätietoa koulutuspäivästä elokuun alussa 2023.


– Pia Hakamäki, Pirkkala