Tässä postauksessa sinulle muutama ajatus. Ota koppi sopivista ideoista tai kuulostele, mikä voisi tukea juuri sinua parhaiten!

Omasta hyvinvoinnista, mielenterveydestä, sisäisestä rauhasta ja turvallisuudesta on syytä pitää erityistä huolta. Saammehan nyt koko ajan ulkoapäin monenlaista huolta ja epävarmuutta lisäävää viesti.

Mikä on sinun toivon pankkisi? ”Toivon pankista” puhutaan psykomotorisessa Pesso Boyden -terapiassa. Se on asia, mielikuva, henkilö, kotieläin tms., jonka pelkkä ajatteleminen nostattaa meissä positiivisia tunteita, tuo lohtua lohduttomaan tilanteeseen tai saa lämpimän läikähdyksen tuntumaan rintakehässä. Tutki hetki, mikä on positiivisuutta elämääsi tuova asia tällä hetkellä? Mikä auttaa sinua selviämään kaikesta huolimatta? Toivon pankki ei maksa sinulle mitään! Se auttaa sinua eteenpäin pelkällä olemassaolollaan ja on sinusta vain ajatuksen päässä.

Säännöstele uutisten lukemista, kuuntelemista ja katselemista. Kaikesta ei tarvitse tietää online. Olisiko kerran päivässä sinulle Ok?

Säännöstele kännykän robottimaista selaamista. Se ei kuitenkaan virkistä eikä nollaa stressiäsi, saa ainoastaan huomiosi. Tee itsellesi terveet rajat!

Rauhoita tietoisesti kehoasi ja mieltäsi. Varaa aikaa vaikkapa vain muutama minuutti joka päivä omassa seurassasi. Hengitä – pidennä tietoisesti uloshengitystäsi muutaman kerran. Liikuttele kehoasi niin kuin hyvältä tuntuu. Aisti, miten lattia kannattelee sinua. Ikään kuin lattia voisi sanoa: ”Olen tässä sinua varten. Minä kannattelen sinua nyt.” Meditoi, jos se on sinulle OK. Mutta joka tapauksessa – ota oma hetkesi.

Nauti hyvästä ruuasta hidastellen! Aikaile, maistele. Sanooko vatsasi tälle ruualle kyllä vai ei?

Luo tietoisesti yhteyttä luontoon ja tähtitaivaaseen. Tunne vaikkapa puiden rauhoittava vaikutus koko kehossasi. Olet pieni osa tätä huikeaa kokonaisuutta. 

Luovu uhri-ajattelusta. Se aiheuttaa vain turhautunutta kiukkua ja kateutta. Mieti, mihin asioihin voit elämässäsi tänään vaikuttaa omilla valinnoillasi? Arvosta pieniä asioita, joita teet itsesi hyväksi terveellä itsekkyydellä.

Pidä huolta ihmissuhteistasi. Erityisesti niistä, joissa voit kokea yhteyttä sydämestä sydämeen.

Jos elämä tuntuu liian rankalta, hae ammattiapua. Ota yhteyttä ja luota, että oikeaa apua löytyy. Ethän ajattele, että systeemi päättää kohtalostasi. Luota, että kehosi on viisas ja elämä on kokemuksellinen prosessi syntymästä kuolemaan, vaikka se olisi erilainen kuin olisit toivonut.

Muista itsemyötätunto. Sinun ei tarvitse olla täydellinen. Kohtuus on hyvä juttu!

Kiitollisuus viimeisenä, mutta ei vähäisempänä. Mistä voit olla elämässäsi tänään kiitollinen? Palauta muutama asia mieleesi illalla, kun jo olet kömpinyt sänkyysi.

Huolenpito ei tarkoita syyllisyyttä repsahduksista. On tärkeää, että yhdessä keskitymme nyt hyvään. Aloitetaan itsestämme, eikä olla vain sattuman armoilla. Omilla valinnoilla on väliä.

 – Riitta Saarikko, 4.10.2022