Osallistuin syyskuussa 2019 Prahassa järjestettyyn 7. kansainväliseen PBSP-konferenssiin “Science and Good Practice”. Koolla oli noin 150 asiantuntijaa yhteensä 14 eri maasta. Tässä artikkelissa referoin konferenssin sisältöä.
PBSP on alkujaan Albert Pesson ja Diane Boyden-Pesson kehittämä terapia, jossa ideana on uusien “muistojen” luominen. Prahan konferenssi kiteytti, miksi menetelmä tuottaa hyviä tuloksia, mihin vaikutukset perustuvat ja miten neurotiede selittää toimivuutta.
Englantilainen PBSP-kouluttaja ja psykoterapeutti Sandy Cotter alusti, miten PBSP-terapia tukee hyvinvointia kolmella eri osa-alueella. Se auttaa tunne-elämältään eheän minuuden rakentumista, hellittämistä traumaattisista kokemuksista ja ylisukupolvisista taakkasiirtymistä. Neurotieteilijä Bessel van der Kolk kuvaa Jäljet kehossa -kirjassaan menetelmän “virtuaalimuistoja”. Menneisyyteen sijoitetaan kuvitteellinen tarina, jossa ihmisen tarpeet olisivat tyydyttyneet. Oleellista on, että uusi muisto vähentää tai poistaa tunneyhteyttä todellisessa elämässä syntyneeseen ja minuutta vaurioittaneeseen muistoon. Todellisessa elämässä syntynyt muisto ei katoa, mutta sen muisteleminen tai siitä alitajuisestikin muistuttavien symbolien tai asioiden kohtaaminen elämässä ei enää horjuta tunne-elämän tasapainoa samoin kuin aiemmin. Uusi muisto tarjoaa “vastalääkkeen” ja vapauttaa ihmisen voimavaroja sekä kykyä keskittää energiaansa nykyisyydessä mielekkäisiin asioihin.
Tunnin kestävää PBSP-terapiaistuntoa kutsutaan “rakennelmaksi” (structure). Siinä asetumme samaan psykologiseen tilaan kuin vaikkapa katsoessamme teatteria tai elokuvaa. Olemme tietoisia, että näkemämme ja kokemamme ei ole konkreettisesti totta, mutta annamme tarinan koskettaa mieltämme ja tunteitamme.
Rakennelman tärkeä elementti on mikroseuranta (microtracking). Kun asiakas kertoo, mitä asioita hänellä on parhaillaan mielessään, terapeutti seuraa tarkasti hänen kehonkieltään, kasvonilmeitään, äänenpainojaan ja eleitään. Terapeutti sanoittaa “neutraalin todistajan” roolin kautta asiakkaan tunteita ja reaktioita. Oleellista on, että asiakas voi kokea jokaisen lauseensa myötä tulevansa täsmällisesti nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Van der Kolkin mukaan ilmiön merkityksellisyys on havaittavissa aivokuvantamisessa välittömänä reaktiona aivojen mantelitumakkeessa. Mitään osaa asiakkaan esiin nostamassa tarinasta ei sivuuteta esim. taustoittavana kertomuksena. Mikroseurannan avulla asiakkaan mielenmaisemasta esiin nousevat henkilöt ja asiat asetetaan konkreettisesti symbolien avulla huoneeseen tarkasteltavaksi. Vasta tämän jälkeen etsitään yhteys, miten menneisyyden muistot vaikuttavat tunnekokemuksiin nykyisyydessä.
Symbolien avulla ulkoistetaan näyttämö, joka havainnollistaa asiakkaan sisäistä maailmaa ja siihen kätkeytyviä sääntöjä ja mielleyhtymiä. Säännöt ja mielleyhtymät ovat syntyneet menneisyydessä. Rakennelmaan liittyy “avoin mahdollisuuksien kenttä” (possibility sphere). Terapeutti auttaa asiakasta kuvittelemaan askel kerrallaan, miten menneisyyden asiat olisivat voineet toisenlaisissa olosuhteissa sujua niin, että hän olisi voinut kokea olevansa täydesti oma itsensä elinvoimaisena ja onnellisena. Muisto luodaan täsmällisesti tiettyyn ikään, oikealla tavalla ja oikeanlaiseen ideaaliseen ihmissuhteeseen. Tätä kolminaista täsmällisyyttä pidetään menetelmän vaikuttavuuden perustana. Esimerkiksi korjaavat kokemukset aikuisena nykyhetken hyvässä ihmissuhteessa eivät luo samanlaista muutosvoimaa ihmisen tunne-elämään.
Uusi muisto rakentuu sekä sanoituksesta että kehossa miellyttävältä ja tyydyttävältä tuntuvasta kokemuksesta. Kyse ei ole pelkästään kognitiivisella tasolla tapahtuvasta työskentelystä: kehotietoinen kokemus on oleellinen. Kun yhteys täyttymykselliseen muistoon rakentuu, muuttaa se sisäistä asennettamme kokemaan vaarojen ja uhkien sijasta mahdollisuuksia. Voisi verrata, että opimme katsomaan maailmaa päivitettyjen silmälasien kautta.
7th International Conference on Pesso Boyden System Psychomotor (PBSP): Science and Good Practice. 26th-29th September 2019, Prague, Czech Rebublic. http://www.pbsp2019.cz/home