Aikaa itsellesi

Syksyn pimeys lähestyy. Luonnollinen levon tarve kasvaa. Muistatko raivata kalenterista laatuaikaa itsellesi? Se ei välttämättä ole helppoa…

Laatuaika itselle ei tarkoita makoilua sohvalla kännykkää selaillen. Varaat aikaa omalle hyvinvoinnillesi. Asetut paikkaan, jossa voit olla ilman ulkoapäin tulevia viestejä ja impulsseja. Suuntaat huomion omaan kehosi tuntemuksiin ja tunteisiin – sisäiseen maailmaasi. Vaikka vain viideksi minuutiksi kerrallaan.

Teet tämän arvostelematta, lempeällä ja hyväksyvällä uteliaisuudella. Unohdat tietämisen. Ikään kuin ensimmäistä kertaa havainnoisit, mitä tälle keholle, tälle ihmiselle – minulle – kuuluu. Mitä kehoni kertoo tunteistani ja tarpeistani juuri nyt? Minkälainen asento tuntuu mukavalta? Missä tunnen jännitystä ja mistä voin hellittää?

Jos huomiomme on jatkuvasti itsemme ulkopuolella, emme ehdi kuulla sisäisen maailmamme rikkautta. Tunteet voivat jäädä tuntematta ja niiden sanoma kuulematta: huomaat ehkäpä vain kehossasi jännitystä tai kireyttä. Mieliala voi laahustaa, arki tuntua tylsältä. Laatuaika itselle auttaa hahmottamaan, mitä minä tarvitsen, mistä voisin luopua ja mihin haluaisin suunnata energiani. Mikä minulle on oikeasti sydämessäni merkityksellistä.

Seisahtuminen oman itsen äärelle tarkoittaa välillä myös kivun ja epämukavuuden kohtaamista. Huomiota voi olla myös mahdotonta kääntää sisäänpäin, pysähtyminen voi tuntua kiduttavalta. Jatkuva touhottaminen voi olla tapa selvitä. Joskus taas saatamme toivoa, että joku vain ottaisi kivun pois. Kivulla ja epämukavuudella voi kuitenkin olla tärkeä viesti. Ne voivat kertoa usein tarpeesta muuttaa jotakin: uutta askelta, hellittämistä jostakin vanhasta tavasta asennoitua ja toimia. Seisahtuminen oman itsen äärelle voi olla tästäkin syystä pelottavaa: se sysää meitä laajenemiseen omassa ihmisyydessä, pois tutulta mukavuusalueelta.

Toinen asia on kykymme vastaanottaa hyvää! Se ei ole lainkaan itsestään selvää, sillä monessa asiassa olemme tottuneet tekemään kompromisseja ja vain puskemaan eteenpäin. Voisiko elämä olla helpompaa, kevyempää? Jotta kykenisimme uudenlaiseen helppouteen, sisäiset keskenkasvuiset osamme saattavat tarvita huomiota. Keskenkasvuiset osat näyttäytyvät usein tarvitsevaisuutena. Tai reagoimme ja joudumme epätasapainoon, vaikka haluaisimme suhtautua neutraalisti. Keskenkasvuiset osamme tarvitsevat tällöin apua ja hyvän vastaanottamista.

Laatuaika voi tarkoittaa myös leikin herättelyä! Aikuiselämä on usein niin vakavaa. Myös kehomme jähmettyy ja jäykistyy, jos emme yhä uudelleen herättele sitä tekemään asioita toisin, kokeilemaan ja leikkimään. Leikki on energisoiva tapa oppia uutta, kokeilla ilman epäonnistumisen pelkoa. Kun annamme tilaa luovalle liikkeelle ja uskaltaudumme kokeilemaan ilman ajatusta epäonnistumisesta, elävyys meissä saa lisää tilaa. Opimme miten arjessa helposti kasaantuvaa jähmeyttä voi kehon ja liikkeen avulla sulattaa. Kehon elävyys heijastuu välittömästi mieleen ja ajatuksiin: saamme vaikeissakin tilanteissa nopeammin kiinni luovista ideoista ja vaihtoehdoista.

Elävyyttä syksyysi! t. Riitta

Olemme kehittäneet kollegani Pirjo Salon kanssa Kotona kehossa -valmennuksen. Valmennuksen idea on juurikin tarjota laatuaikaa itsellesi: sisäiselle kasvullesi ja hyvän vastaanottamiselle. Auttaa sinua seisahtumaan itsesi äärelle. Ohjata lempeästi kuulostelemaan oman kehon kieltä, olemaan läsnä omassa kehossa. Oivaltamaan ja kohtaamaan omasta sisäisyydestä nousevia asioita – avaten tietä omalle potentiaalillesi, herkkyydellesi ja tuomaan enemmän leikkiä ja luovuutta elämääsi! Seuraava ryhmä aloittaa 26.-27.10. Lue lisää….

ETUSIVULLE…

© Viisas Keho Oy